Վերջ Շոկոլադին: Ինչու՞ պետք է հրաժեշտ տանք մեր սիրած մթերքին
Ժամանակն է ընդունել. մոլորակի ողջ մթնոլորտը արագորեն փոխվում է: Սառցադաշտերն արդեն հալչում են, անհետանում են կենդանիների ամբողջ տեսակներ, ավելի ու ավելի շատ մարդիկ հիվանդանում են ջրի, օդի եւ հողի աղտոտման հետեւանքով:Շուտով մեզանից յուրաքանչյուրը զգալու է այդ փոփոխությունները: Ինչպե՞ս: Բացատրում ենք շոկոլադի օրինակով:
Ի՞նչ է կատարվում կլիմայի հետ

Օդի ջերմաստիճանը ամբողջ մոլորակում արդեն իսկ գերազանցում է XIX դարի միջինին մեկ աստիճանով: Թվում է, թե դա մանրուք է, բայց ոչ. բազմաթիվ սառցադաշտեր հալվում են, իսկ դրա հետ մեկտեղ մահանում են կենդանիներն ու հեղեղվում են ափամերձ շրջանները, բույսերը սկսում են ծաղկել ավելի վաղ, ուստի տուժում է գյուղատնտեսությունը եւ մշակաբույսերի ամբողջ տեսակներ։Վերջին տասնամյակների ընթացքում ջերմաստիճանը մի քանի անգամ ավելի արագ է բարձրանում, դա պայմանավորված է նրանով, որ մենք ավելի ու ավելի անխոհեմորեն ենք օգտվում քաղաքակրթության բարիքներից:

Գիտնականները գտնում են, որ 2035 թ.-ին (այսինքն `16 տարի հետո), մարդկությունը կարող է հասնել անդառնալի կետի, երբ ջերմաստիճանի սաստիկ բարձրության արդյունքում Երկրի վրա առաջացած փոփոխությունները գրեթե անհնար կլինի դադարեցնել եւ հարմարվելու գործընթացը շատ դժվար կլինի մարդկանց հարմար:
Ինչու՞ է սա տեղի ունենում: Առաջին հերթին, կլիմայի փոփոխությունը պայմանավորված է ածխաթթու գազի CO2- ի արտանետումներով,որը առաջանում է նավթամթերքի, գազի եւ ածխի այրման հետեւանքովի: Եվ այն այրում է ոչ այլոք, այլ մենք ինքներս, որ հասնենք մոտակա սուպերմարկետին: Կան նաև այլ վնասակար գազեր ՝ մեթան և էթիլեն, որոնք առանձնանում են հենց աղբավայրի մեր աղբից, Ընդ որում ՝ հսկայական քանակությամբ ։Հայտնի է, որ պլաստմասե շիշը (կամ այս նյութից որեւէ այլ արտադրանք, այդ թվում ' քաղցրավենիքի տոպրակները եւ փաթեթավորումները) քայքայվում է մի քանի հարյուր տարվա ընթացքում արտադրելով այդ իսկ վնասակար նյութերը: Նույնիսկ աղբավայր նետված լոլիկը միանգամից չի քայքայվում, առանց մթնոլորտում մի քիչ մեթան թողնելու։
Ի՞նչ է պատահում շոկոլադին

Գնացեք սուպերմարկետ և նայեք ձեր շուրջը. կտեսնեք տասնյակ դարակներ, որոնք խցանված են շոկոլադե սալիկներով և վառ փաթեթավորված կոնֆետներով ։ Քաղցրությունը երեխաներին ուրախացնելու, գործընկերոջը շնորհակալություն հայտնելու կամ պարզապես իրենց սիրելու մատչելի և հեշտ միջոց է ։ Ի դեպ, շատերի համար շոկոլադը դառնում է սթրեսը հաղթահարելու հիանալի (թեեւ կարճաժամկետ) միջոց:

Մենք ստիպված ենք հիասթափեցնել ձեզ. շուտով մենք պետք է գտնենք մի նոր տհաճ տեղեկատվությունը հաղթահարելու այլընտրանքին ճանապարհ, հատկապես այս հոդվածից հետո: Չէ՞ որ շոկոլադը տեսանելի ապագայում շատ ավելի քիչ կլինի, իսկ 40 տարի անց այն կարող է ամբողջությամբ անհետանալ ։

Փաստն այն է, որ շոկոլադը պատրաստված է կակաոյի հատիկներից, որոնք աճում են արեւադարձային անտառներում ծառերի վրա, եւ միայն 20 աստիճանի սահմաններում, հասարակածից հարավ կամ հյուսիս: Կենսապահովման համար Նրանք պահանջում են կայուն օդի ջերմաստիճան, մշտական խոնավության մակարդակ եւ որոշակի քանակությամբ տեղումներ: : Սակայն, ցավոք, կլիման փոխվում է:

Եթե ջերմաստիճանը 30 տարվա ընթացքում բարձրանա ընդամենը 2,1 °C-ով, էկոհամակարգը լուրջ կորուստներ կունենա, վստահ են ԱՄՆ օվկիանոսային եւ մթնոլորտային հետազոտությունների ազգային վարչության փորձագետները: Բանն այն է, որ երբ օդի ջերմաստիճանը բարձրանում է, հողն ավելի ու ավելի շատ ջուր է կորցնում ։ Ընդ որում, գիտնականների կանխատեսումներով, տեղումների քանակն այնքան չի կարող ավելանալ, որ փոխհատուցի խոնավության կորուստը: Արդյունքում, բույսերը կկործանվեն, այդ թվում ' կակաոյի ծառերը, որոնցից ստացվում է մեր սիրելի շոկոլադը:
Ի՞նչ պետք է անենք

Անհրաժեշտ է հասկանալ, որ մենք, գեղեցիկ Հայաստանի, յուրահատուկ բնական ռեսուրսներով պետության բնակիչներս, հաճախ ենք նայում լեռների գագաթներին եւ հիանում մեր ձորերի գեղեցկությամբ, բայց չենք նկատում, թե ինչ է ճիշտ մեր ոտքերի տակ:

2018 թ.-ին Հայաստանում տեղի ունեցավ բնապահպանական լայնածավալ գործողություն `մաքրելու միջազգային օրը, որի ժամանակ 10 հազար մարդ տուրս եկան իրենց բնակարաններից երկիրը մաքրելու նպատակով: Գտնվեցին անգամ կամավորներ, ովքեր նույնիսկ սուզվեցին Սեւանի հատակը՝հանելով մի պլաստիկ աթոռը։: Դժվար է կռահել, թե ինչպես էր վերջինը հայտնվել լճում, սակայն պարզ է պատճառը ՝ մարդկային անխոհեմությունը ։ Եվ մի՞թե Սևանի հատակին միայն այդ աթոռն էր ։ Իհարկե, ոչ ։ Հավանաբար, կա մի կիլոգրամ պլաստիկ, որը շարունակում է վնասել մեզ ե ձեզ. Ակցիայի կազմակերպիչները մտածել են այդ մասին, եւ արդեն այս տարի գործարկվել է climate U turn խոշոր բնապահպանական հարթակը, որը կոչված է շրջակա միջավայրը պահպանել մարդկանց սովորությունների փոփոխության միջոցով: Ի վերջո, հայտնի է, որ փոխելով իրենց սովորույթները գնումների կարող է նվազեցնել թափոնների քանակը 70% - ով:
Յուրաքանչյուրը կարող է փոխել իր ամենօրյա սովորությունները, դա հեշտ է: Անհրաժեշտ է միայն խանութ գնալուց վերցնել կտորից հյուսված պայուսակ եւ հրաժարվել պլաստիկ տոպրակներից: Անջատել ջուրը ատամները մաքրելու ընթացքում: Ավելի հաճախ քայլել կամ երթեւեկել հասարակական տրանսպորտով: Գնել հեծանիվ եւ լողալ այն աշխատելու համար: Սկսելով այս ամենը, դուք այլեւս չեք կարողանա հանգիստ նայեք ձեր ոտքերի տակ գտնվող աղբը, եւ դուք երբեք չեք հասնի սուպերմարկետի անվճար փաթեթին:

Մենք կարող ենք պաշտպանել մերՍեւանը, մեր սարերը ե ւամբողջ մոլորակի ապագան: Իդեպ, շոկոլադը փրկելու հնարավորություն էլ կա: Բայց ուշադիր նայեք խանութի դարակների վրա, որոնք լի են տարբեր քաղցրավենիքներով. մի՞թե Ձեզ իսկապես անհրաժեշտ են այս բոլոր փաթեթավորումները:

Автор: Дарья Благова